Trenderna inom musikbranschen är många och sällan särskilt långlivade. Visst, rockmusiken har funnits sedan 50-talet och det görs förmodligen mer rock idag än det någonsin gjorts förr. Men därmed inte sagt att det är en lika populär musikgenre som den en gång var, om man ser till fördelningen mellan olika genrer. Under rockens absoluta guldålder, 70-talet, var det i stort sett det enda folk lyssnade till. Det fanns förstås andra genrer också – jazzen växte och utvecklades exempelvis även under denna period, men faktum är att den absoluta majoriteten av populärmusik – musik för den breda massan – som spelades in under det här årtiondet, var rock.

Om man tänker att rocken i dag har funnits med oss i snart 70 år, kanske det låter som en väldigt lång tid. Framför allt om man jämför med betydligt mycket mer moderna (och i vissa fall även mer kortlivade) genrer, som dubstep, death metal eller dance music.

Men, för att kunna sätta detta i något rimligt perspektiv vad gäller popularitet och tradition, måste vi gå betydligt längre tillbaka i tiden än till 70-talet. Rockmusiken och det som vi kommit att kalla popmusik, alltså den absoluta majoriteten av den musik som produceras idag, är faktiskt en relativt ny företeelse om vi tittar på saken genom mer historiska glasögon. Det finns en musikgenre som människor har lyssnat på i över 500 år. Ja, just det – du har förmodligen gissat det: självklart är det klassisk musik vi talar om!

När den klassiska musiken utvecklades kallades den förstås inte klassisk – det här var det absolut mest moderna som producerats i musikväg till dags dato, och att få höra de senaste kompositionerna var till en början förunnat den absoluta överklassen i de största europeiska städerna. Så småningom kom det som vi i dag kallar för klassisk musik att bli folkets musik, och under flera hundra år var det här musiken människor lyssnade till.

Om du känner att du sitter och lyssnar på samma gamla spellistor dag ut och dag in, fyllda av rekommendationer på de senaste låtarna från de senaste artisterna – våga helt enkelt testa något nytt. När vi säger testa något nytt menar vi egentligen testa något gammalt – testa att lyssna på klassisk musik! Det är inte en slump att det är den historiskt sett mest populära musikstilen i världshistorien.