För att skapa och spela in musik behöver du egentligen inte en musikstudio. Du kan göra allt detta hemifrån så länge du har den rätta utrustningen. Det kan gå bra med en mikrofon, instrument och dator. Men det är viktigt att du använder dig av en högkvalitativ mikrofon. För att verkligen få till det bästa ljudet är det rekommenderat att du väljer utrustning som är speciellt tillverkad för just musikinspelning.

Här kan du läsa lite kort om utrustning och verktyg som kan hjälpa dig att skapa musik hemma samt saker som kan vara bra att tänka på.

Dator och tillbehör

Det spelar ingen roll vilken dator du använder, Mac och PC fungerar ofta lika bra till att skapa musik hemma. Detsamma gäller med bärbar dator och stationär. Det viktiga är att du väljer en lite nyare modell. Det behöver inte vara en riktig värstingmodell, men så länge den inte är alltför gammal kommer den fungera bra.

Har datorn en multiprocessor kommer detta vara en fördel. Det underlättar ifall du vill spela upp flera ljudspår samtidigt under inspelningsprocessen. Andra egenskaper som rekommenderas är stort utrymme på hårddisken samt ett RAM-minne på minst 4 GB.

När det kommer till tillbehör kan det vara smart att investera i ett gamingtangentbord ifall du jobbar med olika musikprogram. Dessa tangentbord har ofta högre kvalitet jämfört med de vanliga som ofta följer med datorerna. Sen måste du välja ifall du vill använda dig av separata högtalare eller endast de inbyggda. De separata har många gånger bättre ljudkvalitet.

Ljudinspelare istället för mikrofon

Du kan klara dig bra med att använda en vanlig mikrofon till att spela in alla ljud. Men ett populärt alternativ för många är att välja en ljudinspelare istället. De kommer då med en inbyggd mikrofon och sparar alla dina inspelningar på ett eget minne. Du kan dessutom använda den till att spela upp de olika ljuden igen. Ljudinspelaren drivs med batterier och du kan koppla in den i datorn med en USB-kabel. Kort sagt har en ljudinspelare flera separata funktioner samlade i en enda. Den ser ut som en gammal diktafon eller kanske en bandspelare men är speciellt anpassad för att hjälpa till med musikproduktion.

För ljudinspelare finns det ett par huvudsakliga användningssätt. Du kan antingen använda minneslagringen, vilket är SD-kortet som sitter i spelaren, eller koppla in den direkt i datorn och därmed använda den som USB-mikrofon. Det följer dessutom ibland med ett redigeringsprogram. Men tänk efter noga på om du har råd att investera i en ljudinspelare plus resten av all utrusning. Ljudinspelaren kostar vanligtvis mellan 1000 till 3000 kronor.