Stevie Wonder föddes den 13 maj 1950, men han skulle egentligen ha kommit senare. På grund av detta utvecklade han en ögonsjukdom som troligen förvärrades på grund av att han fick för höga halter syrgas när han låg i kuvös, och slutligen ledde sjukdomen till blindhet. Hans mamma var dock klok nog att behandla honom precis som hans andra syskon och på ett sätt försöka bortse från blindheten. Tack vare det fick han tidigt chansen att börja spela instrument i kyrkan och började redan som väldigt liten att utveckla sina musikaliska gåvo – och vilka gåvor det var!

Redan som 11-åring blev han upptäckt av en av medlemmarna i Motown-gruppen The Miracles och fick skriva kontrakt med den amerikanska artistfabriken Motown. Han kallades då för ”Little Stevie Wonder” och släppte sin första singel redan nästa år. Sedan rusade karriären framåt, lika snabbt och lätt som ett virkesinköp på byggmax .

Låten ”Fingertips” blev Stevies genombrott och han slog igenom med den som 13-åring. De kommande åren radade han upp ettor på topplistan och kom att bli en av de stora artisterna både i USA och i länder som Sverige och Norge.

När så 70-talet kom brakade det loss på riktigt. Mellan 1972 och 1976 släppte han de fem album som anses vara hans mest musikaliskt fulländade verk, vilka också vann flera stora priser och utmärkelser. De flesta känner nog igen låtar som ”You are the Sunshine of my life” och ”Sir Duke”. Fram till denna period hade Stevie varit smått bunden till Motown i sitt artisteri, men när kontraktet gick ut 1971 såg han sin chans. Han krävde förändring och större frihet över de låtar han själv skulle skapa för att skriva på ett nytt kontrakt. Som en del i förhandlingen släppte han två egna album, utanför Motowns kontroll för att kunna sätta press på dem på riktigt. Han fick till slut som han ville och kunde börja skapa sin egen musik på ett mycket friare sätt, vilket gav resultat.

Efter att ha varit mer inriktad mot mer klassisk och musikaliskt komplex musik under 70-talet började han gå mot lite mer popinfluerad musik under 80-talet. Han gjorde bland annat ”Ebony and Ivory” tillsammans med Paul McCartney. Låten belyser en önskan och dröm om att svarta och vita ska kunna leva tillsammans i harmoni i samhället, precis som de svarta och vita tangenterna på ett piano. Låten seglade upp på topplistan. 1984 släppte han även sin kanske mest kända låt ”I just called to say I love you”. Ett annat viktigt initiativ från Stevie under 80-talet var låten ”Happy Birthday” som skrevs för att uppmärksamma Martin Luther Kings födelsedag.

För att sammanfatta det hela kan man säga att Stevie Wonder verkligen var en banbrytare inom musiken och genom sitt artisteri påverkade han sin omgivning. Han försökte också använda sin musik till att skapa en bättre värld.