Popmusiken är en relativt ung musikform från 1900-talet som uppstod i samband med tonårskulturens födelse. Popmusiken ansågs vara mindre kontroversiell än rockmusiken eftersom texterna för det mesta handlade om kärlek istället för politik.

Under årens gång har popmusiken utvecklats och lånat in influenser från andra genrer och också förändrats genom datorers intåg i musikskapandet. Även det sätt som artister tjänar pengar på har förändrats radikalt eftersom det tidigare albumet har ersatts av strömmande musik via tjänster som Spotify och liknande. Idag tjänar låtskrivare och artister främst pengar på turnéer och sidoverksamheter där de lånar ut sitt varumärke till olika produkter eller gör reklam för till exempel en parfym genom samarbeten i sociala medier. Fans vill gärna använda samma typ av kläder eller parfym som sin favoritartist och köper därför Elizabeth Arden parfym eller andra produkter som artisten gör reklam för.

Popmusikens utveckling

På 1950-talet var pop liktydigt med rock and roll men under 1960-talet började beat-musiken att skiljas ut från rock and roll och istället kallas för popmusik. Engelska The Beatles liksom Hollies och Kinks var populära band under denna period. The Beatles nådde enormt stora framgångar över hela världen och är än idag ett av världens mest populära popgrupper. The Beatles är föregångare till många populära pojkband och deras långa hår och trendiga klädstil bidrog till deras ikonstatus. Några av deras populära låtar kommer från albumet Abbey Road vars omslag pryds av en bild där de passerar ett övergångsställe i London. 2019 firade omslaget 50-årsjubilemum och många fans samlades på det klassiska övergångsstället på Abbey Road för att återuppleva händelsen.

Efter popens födelse har det kommit många olika artister som alla räknas höra till popgenren, bland annat ABBA, Madonna och Michael Jackson. ABBA är en av Sveriges mest kända popgrupper och nådde under sin storhetstid på 1970-talet enorma framgångar med topplaceringar på hitlistor över hela världen. Idag har de till och med fått ett museum i Stockholm där fans och andra intresserade kan lära sig mer och uppleva ABBAs musik och kläder.

Nutida popmusik

Sverige har de senaste decennierna producerat mängder av internationella hitlåtar och har till och med kallats för det svenska musikundret. Artister som Zara Larsson, Avicci och låtskrivare som skriver låtar åt internationella superstjärnor är alla en del av denna framgång. Nu vill Danmark ta upp kampen genom att öppna en elitutbildning för låtskrivare.

Under de senaste åren har även Korea bidragit till att utveckla popmusiken och fenomenet kallas för K-pop. K-pop sprider sig som en löpeld över hela världen men det är inte alla som har hört talas om denna typ av popmusik. Det handlar om sydkoreanska popband som är omåttligt populära och når stora framgångar med sin medryckande musik och coola dansvideos.