Det går inte att sticka under stolen med att musik påverkar hur vi mår. Olika typer av musik får oss att bli glada, arga, rädda och ledsna. Det finns inte mycket mer som behövs när man sätter på glad musik musik– vi piggas upp nästan direkt! Det är ju så att musik av olika typer har varierande effekter på hur man känner sig. Musiken hjälper också till med att komma ihåg saker, både glada och tråkiga.

Tonarter och rytmer

I olika studier har det visat sig att det finns tonarter och rytmer som är ihopkopplade till melodier som är positiva. Det visade sig att glad musik har kvaliteter i sina melodier och rytmer som gör att den funkar som ett så kallat uppåttjack. Detta gäller över hela världen, och är universellt för alla musiklyssnare.

Ett bra exempel på detta är barnvisor, som innehåller komponenter och rytmer som är väldigt typiska oavsett var man befinner sig i världen. Glad musik innehåller klanger som är ljusa och har oftast en snabb rytm, samt ackord som är harmoniska. Oavsett var i världen vi bor tycks vi alla ha en sak gemensamt: vi kan alla bli trollbundna av rätt musik!

Uppfattar musiken

Vilken typ av musik som gör var och en glad eller ledsen är individuellt, eftersom musik uppfattas på olika sätt. Men det går ändå att konstatera att människor oftast blir glada över att höra melodier som är okomplicerade och enkla. Låten får gärna vara rytmisk också, vilket känns uppiggande och kanske rent av skapar en vilja att börja dansa!

Minskar stressen

Det är många som vet att musik gör att stressen minskar, och det har egentligen ingen betydelse vilken typ av låtar man lyssnar på. Anledning till att stressen minskar är att musiken har en förmåga att uppsluka sina lyssnare. Musiken tar helt enkelt över, och ett bra exempel på detta är när man är helt slut efter en dag på jobbet, men kompisen drar iväg en på en konsert- helt plötsligt är tröttheten och stressen som bortblåst eftersom musiken får övertag!

Vid depression och ångest

Något som har blivit allt vanligare är att använda musik inom vården, och den används av dem som har smärtor, depressioner, som fått en stroke och för att förebygga demens. Dessutom har musik börjat användas inom skolans värld, för att stimulera inlärningen hos barnen och få dem att känna sig lugna och trygga.

Nyfiken?

Är man nyfiken på att hur musiken följer oss människor från vår vaggan till graven finns det mer information att hitta på nätet. Man söker via en sökmotor, precis som när man vill veta mer om halloween eller annat spännande som finns ute på internet. Svårare än så är det inte att hitta musik som kan göra vem som helst glad!