Latinamerikansk musik har gjort sitt segertåg över världen under de senaste decennierna. Allt ifrån de medryckande calypsotonerna till de senaste två årens monsterhit, Despacito, med Luis Fonsi, som för övrigt har drygt 6,2 miljarder visningar på Youtube! Musik- och danslivet i Latinamerika har alltid fyllt en central roll i människors liv, varje liten pueblo har sin egen festival då det spelas musik och dansas. Det är vanligt att familj och vänner hyr en mariachiorkester för att spela på ett bröllop, födelsedagsfest eller som doppresent. De senaste åren har även musikpedagogiken börjat spridas över världen från Venezuela, tillsammans med de framstående musiker och dirigenter som El Sistema har skapat.

José Antonio Abreu

El Sistema skapades 1975 av ekonomen, politikern, dirigenten och musikpedagogen José Antonio Abreu. Hans filosofi var att genom att öppna upp musiken för barnen och ungdomarna, kunde man motverka att de började med droger och kriminalitet. Redan från 1976 fick El Sistema sin huvudsakliga finansiering från staten, men inte från Kulturdepartementet utan från Socialdepartementet. Detta faktum betydde att El Sistema och Abreu kunde styra sitt projekt förbi de ibland kortsiktiga ekonomiska överväganden som det övriga kulturlivet måste handskas med. Efter att Hugo Chavez och socialisterna kom till makten pumpade de in ännu mer pengar till El Sistema, som de ville göra till ett propagandaverktyg för regeringen. Detta ledde till att El Sistema-center kunde öppna på allt fler platser i Venezuela och även spridas till grannländerna. Hittills har cirka 2 miljoner elever gått genom El Sistema i Venezuela.

Pedagogiken

Målsättningen för Abreu och hans team var revolutionerande – alla som ville skulle få komma och börja lära sig spela i en symfoniorkester. De som kommer från utsatta och fattiga områden uppmuntras extra mycket att börja i El Sistema. Utbildningen är ofta 3-4 timmar om dagen, måndag till lördag, tid som barnen och ungdomarna satsar efter den ordinarie skolan. Utbildningen är avgiftsfri för föräldrarna. Barnen har ofta egna uppvisningar och går till olika konserter tillsammans med sina kamrater och lärare. All tid som eleverna måste lägga ned på sin musikutbildning håller dem borta från dåliga miljöer på gatorna. Abreu menade att musikutbildningen öppnar barnens sinnen, gör dem mer sociala och disciplinerade, vilket i sin tur leder till att de även lyckas bättre i den vanliga skolan och lättare kan nå sina mål i livet. Engagemanget från barnens föräldrar och familj skapar även positiva ringar på vattnet i barnens omgivning. El Sistema har fått många efterföljare runt om i världen.

Framgång föder framgång

Abreu och El Sistema har skapat flera framgångsrika symfoniorkestrar i Venezuela för att eleverna ska kunna öva rikligt. De främsta av dessa orkestrar turnerar runt i världen och tjänar som inspiration och sporre för de unga elever som just påbörjat sin utbildning. Många av lärarna kommer från dessa framgångsrika orkestrar, så eleverna ser vad deras tid och slit kan leda till. El Sistemas största affischnamn är utan tvekan succédirigenten Gustavo Dudamel som själv var elev till Abreu, men det finns många andra från El Sistema i olika symfoniorkestrar runt om i världen. Abreu och El Sistema har vunnit många priser, 2009 fick de till exempel Polarpriset.