Det har gått över 20 år sedan Britney Spears slog igenom med den tidlösa poplåten “Baby One More Time”. I videon till låten var Britney en skolflicka med en klädsel som var en kombination av preppy och sexig. Trots formell skoluniform lyckades hon visa sin vältränade mage i stora delar av musikvideon, en video i typisk high school – miljö.

Britney Spears slog igenom i skarven mellan 1998 och 1999. Hon är född 1981 och var ung när hon slog igenom som popstjärna med dunder och brak.

Hennes historia som artist börjar ännu tidigare. Redan som barn tog hon för sig och intog scenen på tv tillsammans med bland andra Christina Aguilera och Justin Timberlake i Disneys tv-program Mickey Mouse Club. På den tiden var de knappt tonåringar, så kallade “tweens”.

Medan Justin Timberlake gjorde karriär i pojkbandet N´Sync så gick Britney Spears direkt på en solokarriär, och den blev framgångsrik redan från början. Dessutom blev de två ett par.

Britney Spears är från en småstad i Louisiana som heter Kentwood. Där är hon uppväxt i en ganska konservativ miljö med en hårt styrande, pådrivande mamma, en pappa och en yngre syster.

Att Britneys första skiva blev en stor framgång beror bland annat på ett samarbete med en välkänd svensk. Max Martin heter han och han gjorde massor av musik till internationella världsartister i den beryktade Cheiron-studion i centrala Stockholm. Britney Spears besökte Sverige för att spela in flera låtar. Förutom att göra låtar till Britney Spears gjorde Max Martin mot slutet av 1990-talet och början av 2000-talet även låtar till artister som N´Sync och Backstreet Boys, för att nämna några. Om Britney var den tidens stora tonårsstjärna så var Max Martin den tidens “go to – guy” när det gällde popmusik för unga tonårsartister och pojkband med ambitioner att ta över världen.

Mot slutet av 1990-talet var cd – skivan fortfarande standard, även om den fick konkurrens av minidiscen ett tag och även om mp3-spelaren började slå sig in på marknaden i början av 2000-talet. Det såldes otroliga mängder cd-skivor på den tiden, och även singlar (cd-skivor med en enda låt på, för er som är för unga för att känna till vad en singel är eller som har missat det av någon anledning).

Idag får man nog vara glad om man hittar en best of-skiva med Britney Spears på de få ställen där cd-skivor fortfarande säljs.

Men istället för en skiva kan man alltid försöka hitta en affisch i en butik som säljer sådana. För den som vill känna en doft av Britney varje dag så kan man även investera i en Britney Spears parfym som man hittar i olika butiker på nätet som ha ett brett utbud.

Den som vill kolla på Britney Spears live lär få tillfälle att göra det i framtiden, men just nu tar hon en paus från sin karriär för att tillbringa tid med sin pappa som återhämtar sig från en allvarlig sjukdom. Det skriver Britney på sitt konto på Instagram. Det betyder att Britneys nya scenshow i Las Vegas som skulle haft premiär snart ställs in.