Vi har mycket att tacka de kommunala musikskolorna för. Alla barn som lär sig spela instrument i musikskolan blir inte musiker, men en övervägande majoritet av dem som idag försörjer sig inom musikbranschen lärde sig grunderna i musikskolan när de var barn. De kommunala musikskolorna erbjuder musikkurser till kraftigt subventionerade priser, vilket gör att de flesta familjer har råd att låta sina barn lära sig spela trummor eller sjunga i kör.

Musikkurser för vuxna

Är du vuxen och vill lära dig att spela piano eller ta några ackord på gitarren? Tyvärr är du för gammal för den kommunala musikskolan, men det finns andra alternativ. Studieförbunden erbjuder ofta kurser kvällstid och på helger. De ges ibland i grupp och ibland individuellt. Priset varierar och även om det inte är lika lågt som hos den kommunala musikskolan, är det ofta överkomligt. Genom att öva mycket hemma går du fortare framåt och får ut mer av din kurs.

Ibland är kön lång och just piano, gitarr, fiol och slagverk hör till de instrument där kön kan vara ett par år eller mer. Har du inte tålamod att vänta kan du antingen leta upp en privat lärare eller lära dig online. En privat lärare kostar förstås en hel del pengar, medan kurser online kan vara allt från gratis till ett par tusenlappar. På Youtube hittar du grunderna inom de vanligaste instrumenten. Med lite letande kan du hitta bra instruktionsfilmer med förvånansvärt god kvalitet. De flesta är dock på engelska, men om språket inte är ett hinder kan du komma långt genom att titta på filmer och öva på egen hand.

Visste du att det faktiskt finns onlinekurser där du har en egen lärare? Att lära sig spela musik på det sättet är förstås inte samma sak som att gå till en lokal och träffa läraren på riktigt, men det kan vara ett alternativ för dig som bor på en ort där det inte ordnas några musikutbildningar. Då lär du dig teorin i text och bild samt lär dig tekniken genom att se filmer och öva på egen hand. Tyvärr är risken större att du gör fel, eftersom ingen kan korrigera dig. Å andra sidan har onlinekursen fördelen att du kan gå den i din egen takt och behöver inte känna dig stressad om du inte har tid en viss vecka.

Starta en musikkurs för vuxna

Efterfrågan på musiklärare är stor, framför allt inom vissa instrument. Kanske behärskar du ett instrument och vill bli musiklärare? Det är bra att kunna grunderna inom pedagogik och hur du lär ut musik. Att starta upp ett företag kostar ofta pengar, framför allt om du behöver en lokal eller behöver köpa instrument. Med ett företagslån får du hjälp att förverkliga din dröm. De flesta kurser hålls på kvällstid och helger, men om du vill arbeta mer på dagtid kan du överväga att också utveckla onlinekurser.