Punkrock, eller punk, är en musikgenre som växte fram i mitten av 1970-talet i USA, Storbritannien och Australien. Den råa, brutala och okonventionella musikstilen har sina rötter i garagerocken, som i sin tur utvecklades av amatörmusiker i början av 1960-talet. Punken ses ofta som en motreaktion till den allt mer kommersiella utvecklingen av rocken under 1970-talet. Punken skulle tillhöra folket, alla som ville spela och sjunga hade rätt att stå på scen. Att punken har sitt ursprung i en motreaktion och missnöje märks än idag och de flesta punkband har en stark politisk inriktning och är missnöjda eller besvikna på samhället. Ett annat av punkens kännetecken är DIY-tänket, en gör-det-själv-mentalitet där man tar vad man har och gör sitt bästa utan att anlita proffs eller experter. Denna inställning och mentalitet har lett till musikens opolerade, nyskapande och stökiga framtoning. Punkrock avnjuts bäst på hög volym, gärna i bilen. Vid en långresa är det bra att ha en powerbank till mobilen så att batteriet och musiken inte riskerar att ta slut. Det finns även en rad andra praktiska mobiltillbehör för att göra musiklyssningen i bilen så njutbar som möjligt.
Punkens utveckling
Punkband som The Ramones, Sex Pistols och The Clash var instrumentala och formade punkscenen i USA och Storbritannien under 1970-talet. Under tidigt 1980-tal växte en ny subgenre fram, hardcorepunk. Denna genre är snabbare och mer aggressiv jämfört med den traditionella punken. Band som Black Flag, D.O.A. och Dead Kennedys var drivande inom hardcorepunken. Genren, och framförallt bandet Minor Threat, gav upphov till rörelsen “straight edge” där anhängarna tog avstånd från alkohol, tobak och narkotika. Under 1990-talet växte sedan en snabbare, mer städad och lättlyssnad musikstil inom punken fram, poppunk. Band som Green Day, Blink-182 och The Offspring blev banbrytande genom sättet att kombinera pop och punk.
Svensk punk
Punken kom till Sverige i mitten av 1970-talet när arbetslösheten bland de unga var skyhög och förtroendet och tilliten till samhället var rekordlågt. Band som Ebba Grön, KSMB, Asta Kask och Kriminella Gitarrer formade den svenska punkscenen, där de skrek ut sitt förakt mot det politiska system och den vuxenvärld som svikit dem. En av de första svenska fullängdskivorna, “Oasen – En dag måste någonting hända när allt slår in”, spelades in 1979 och var ett bevis på att svensk punk hade blivit en accepterad musikstil. Skivan innehåller liveinspelningar från den numera nedlagda ungdomsgården Oasen i Rågsved och gavs ut av skivbolaget MNW. På skivan återfinns bland andra punkband som Ebba Grön, The Lerium, Katedral, Grisen Skriker, Trams och Urin. Bland de tidiga svenska punkbanden är Ebba Grön det band som har fått mest uppmärksamhet och deras låtar spelas än idag runt om i landet. Bandet bildades 1977 av Joakim Thåström, Gunnar Ljungstedt och Lennart Eriksson i Rågsved. Bandet hämtade viss inspiration ur proggen och turnerade med bland andra Eldkvarn och Dag Vag. En av Ebba Gröns mest kända låtar, “Staten och kapitalet”, är en cover på “Den ena handen vet inte vad den andra gör” med proggbandet Blå Tåget.